Zimní montáž - kombi rig

28.12.2011 21:46

 

Zimní montáž - kombi rig

 Když v zimě teplota vody výrazně klesá, chování kaprů se mění. Pokud byli kapři na podzim ještě lační, krmí se teď výrazně méně než v teplém ročním období. A když už si nějakou potravu seberou, děje se to skoro jako ve zpomaleném filmu. Ryby tak mají výrazně více příležitostí nástrahu detailně prozkoumat. To znamená, že potřebujete naprosto bezchybnou a optimálně fungující montáž. Může se konec konců stát, že při výpravě v zimě dostanete jen jednu jedinou šanci. Pokud takové příležitosti nevyužijete, protože návazec nefunguje tak jak by měl, můžete se připravit na dlouhé a zejména studené čekání na další záběr. U dobré montáže se tedy nemůže stát, že si kapr boilie vezme a opět ho vyplivne. Mnoho rybářů si možná bude myslet, že v zimě by se měla používat co možná nejjemnější montáž. Není to zase až taková pravda.
Materiál na návazec zvolte stejně silný jako v létě. Kaprům nevadí a pravděpodobnost, že se návazec předře o kámen nebo lavici z mušlí, je tak výrazně menší, než kdybyste použili tenké vlasce. Tzv. kombi-rig s délkou návazce maximálně 20 centimetrů je favoritem na chytání kaprů za ztížených podmínek. Na výrobu této montáže se používá speciální návazcový materiál, který se skládá z tuhé vnější slupky a měkkého jádra z pletené šňůrky. Nejprve se v délce 12 až 15 centimetrů odstraní obal na konci návazce,kam se bude navazovat háček. Nejlepší je použít k tomu vlastní nehty. Potom se háček připevní pomocí bezuzlového vázání.

Návazec se na prvních pěti centimetrech nad háčkem skládá pouze z pleteného materiálu bez tuhého obalu. Potom následuje tuhá část s obalem. Kapr může nástrahu snadno nasát, protože návazec bez obalu je v bezprostřední blízkosti háčku velmi pružný. Diky tuhému obalu leží natažený na dně. Kapr má tedy jen malý prostor, který stačí právě na to, aby nástrahu nasál. Pokud se poté, co si vezme boilie do tlamy, napřímí a chce odplout pryč, háček se ihned zasekne do tlamy. Kapr tak nemá šanci nástrahu opět vyplivnout. Kombi-rig má ještě jednu další výhodu, kterou bychom neměli podceňovat. Narozdíl od montáže z měkkého pleteného návazcového materiálu nemá sklon se při nahazování zamotávat. Vzhledem ke snížené aktivitě kaprů a nízkému počtu záběrů je totiž důležité, aby se montáž dostala bez problémů na zakrmené místo. Pro tento návazec se osvědčily velmi ostré háčky s relativně krátkým ramínkem a špičkou lehce zahnutou dovnitř. I ty nejostřejší háčky se však mohou ztupit, proto je bezpodmínečně nutné háček před nahozením montáže zkontrolovat. Máte-li sebemenší pochybnosti, je třeba ho vyměnit nebo opět naostřit pomocí brusného kamene. Agresivní postavení háčku je v zimě nutností. Dosáhneme ho tak, že na první centimetry navléknem na háček  kousek smršťovací hadičky. Potom se hadička nad vodní parou zahřeje a zahne. Když kapr nasaje takto upravený háček, zasekne se mu hned do spodního rtu. Vzdálenost od boilie k háčku nesmí být v zimě příliš velká. Vlas by se měl navázat poměrně krátký. Pokud kapři berou nanejvýš opatrně, navlékne se boilie na bait - band. Guma se pomocí kroužku z ušlechtilé oceli upevní přímo na háčku. Abych podpořil efekt samozaseknuti, použijeme těžká olova nad 100 gramů. V zimě totiž kapr většinou neutíká tak razantně jako v létě, kdy je to i slyšet na základě trvalého tónu hlásiče záběrů. Vyplouvá spíš pomalu, nebo dokonce zůstane stát na místě. Pokud nyní chybí potřebná proti zátěž, háček se nemůže správně zaseknout a rybu ztratíte buď hned, nebo nejpozději při zdolávání.

Právě velcí a zkušení kapři rychle ztratí důvěru, když se dostanou do kontaktu s vlascem. Z tohoto důvodu upevníme mezi kmenový vlasec a návazec kousek leadcore. Tento vlasec má olověné jádro, takže se položí naplocho na dno. Pro dodatečnou jistotu se upevní olovo, které klouže volně po vlasci, tzv. flying backlead. Zažehnáte tím nebezpečí, že by se ryba mohla dostat do kontaktu s vlascem. I když bychom v zimě měli zakrmovat opatrně, abychom kapry nenasytili, je dobré upevnit  vždy trochu krmení přímo na nástrahu na háčku. Použijeme proto PVA punčochu. Jednoduše dáme trochu navlhčeného základního krmení nebo method mixu do PVA punčochy, uzavřem a celé to zavěsíme přímo na háček. PVA se ve vodě rozpustí a uvolní svůj lákavý obsah. Záběry jsou v zimě výrazně váhavější než v teplém ročním období, proto bychom měli sedět za pruty a ne čekat, až se ozve hlásič záběrů. Často je to jen několik škubnutí, která signalizují, že si nějaká ryba vzala nástrahu. Z tohoto důvodu použijeme kromě elektronického hlásiče záběrů navíc ještě závěsný hlásič záběrů, jako je lehký swinger nebo jiné čihátko. S touto kombinací rozpoznáte i ty nejopatrnější záběry. Právě v zimě je třeba dávat u montáže pozor na detaily.
 
Postup vázání:
1 - Nejprve se nehty odstraní tuhý obal návazcového materiálu v délce od 12 do 15 cm.
2 - Potom se uváže smyčka,přes kterou se natáhne boilie - Nyní se druhý konec vlasce provlékne zezadu očkem háčku
4 - Háček se upevní pomocí bezuzlového vázání
5 - Dávejte pozor na to, abyste vlasec provlékli opět zezadu očkem.
6 - Pokud to celé napnete, je prvních pět cm návazce před háčkem z pružného pleteného materiálu.
7 - Kousek smršťovací hadičky, která se natáhne na háček, zahřeje se a ohne, způsobí, že háček bezpečně pronikne do kapří tlamy.
8 - Návazec se upevní na olovu in - line s hmotností nad sto gramů. PVA punčocha na háčku přiláká kapry.

Na čem v zimě zaleží
1 Zvolte krátký návazec  v délce maximálně 20 centimetrů.
2 Kombi-rig je nejvhodnější na studenou vodu a pomalé kapry.
3 Háček je třeba upevnit agresivně a musí být ostrý, jinak dochází při záběrech k nesprávným    zaseknutím.  
4 Navažte krátký vlas nebo boilie upevněte na bajt band.
5 Těžká olova nad 100 gramů podporují efekt samozaseknutí.