Výběr háčku na lov kapra

28.12.2011 21:45

 

Výběr háčku na lov kapra

 V posledních třech letech se rybářský trh s háčky rozrostl o stovky různých typů. Některé dobře chytají ryby, jiné - za hodně peněz málo muziky. Mnoho těchto háčků jsou pouhé kopie již v minulosti úspěšných vzorů. Aby se stal háček a celkový návazec maximálně efektivní, musí splňovat tyto tři hlavní předpoklady:

1. Hrot musí zůstat ostrý tak dlouho, jak je to jen možné
2. Návazec musí dovolit háčku otáčet se nebo rotovat 360° kolem své osy, aby se mohl bez problémů zachytit v kapří tlamě
3. Jakmile se háček zachytí v kapří tlamce, musí proniknout hlouběji spolu s tahem ryby za šňůru

Háčky, které mají výše uvedené vlastnosti pomohou dosáhnout tohoto:

1. Háčky s rovným hrotem zajišťují okamžité zapíchnutí do kapřího pysku
2. Háčky s očkem vyhnutým dovnitř pomáhají okamžitému otočení nebo rotaci v rybí tlamce
3. Zahnuté ramínko zajišťuje pevné držení háčku při stoupajícím tahu mezi rybářem a rybou
4. Široký oblouček pomůže zapíchnutí háčku a jeho počátečnímu průniku do tkáně. Ačkoliv u háčků se zahnutým ramínkem není nezbytný široký oblouček k tomu, aby se dobře zachytily

Jestliže je tohle všechno splněno, proč tedy některé háčky míjejí svůj cíl nebo se ryby dokonce vypínají? Mohl tom mít na svědomí silný drát háčku,který se nemohl okamžitě zapíchnout a musel na něj být vyvíjen silný tah aby hrot háčku dobře pronikl. Když už se však jednou silný háček zapíchne do kaprových úst, zřídka kdy při souboji z kaprových úst vypadne.
Ideálním háčkem je ten, který poskytuje okamžité zapíchnutí - háček s rovným hrotem a háček s širokým obloučkem (wide gape), háček s očkem zahnutým dovnitř, který pomáhá rychlému otočení (případně úprava se smršťovací trubičkou nebo s maskovacím rovnátkem) a háček se zahnutým raménkem, který zajišťuje dobré držení háčku při tahu.

Tak kam to všechno vede?

1. Nyní víme, jakými fázemi prochází kapr při krmení
2. Víme, že rotace háčku pomáhá zachycení se do kaprovy tlamky
3. Krátké zahnuté raménko zlepší držení háčku při zdolávání, pokud je očko vyhnuté dovnitř, stočí se háček rychleji.
4. Háček s delším ramínkem může snadněji rotovat a silnější háček pevněji drží v kapří tlamce.
5. Hrot směřující dovnitř poskytne pevné držení háčku za předpokladu, že se háček dobře zasekne.

Pokud není háček bezpečně zaseknutý v tlamě, je vždy nezbytné rybu držet pod stálým tahem, především pokud používáte háčky se zahnutým hrotem.
Háčky s dlouhým ramínkem jsou opravdové „zapichovací mašiny“, ale působí v ústech pod značným napětím. Z tohoto důvodu  je vhodnější použíití pouze na vodách s absencí vázek. Pro rybaření ve vodních rostlinách nebo v pařezech nejsou ideální. Pro lov ve vázkách je vhodnější používat háčky s krátkým ramínkem, které si upravíte pomocí smršťovací trubičky nebo maskovacího rovnátka (Mouthsnagger). Háčky s dlouhým a zahnutým ramínkem jako háčky Longshank Nailer nebo háčky Fox serie 5 se smršťovací trubičkou nebo Mouthsnaggerem jsou opravdu úchvatně efektivní, ale není nejlepší nápad nasadit je v hustých porostech nebo v pařezech.

Základní vzory háčků:

Rovný hrot – rovné ramínko – rovné očko
Rovný hrot – rovné ramínko – nepatrně dovnitř vyhnuté očko
Nash Series 2
Vyhnutý hrot – rovné ramínko – rovné očko
Rovný hrot (směřující k očku) – rovné ramínko – vyhnuté očko
Rovný hrot – vyhnuté ramínko – očko směřující dovnitř. Tyto háčky nepotřebují příliš pomáhat při otáčení do spodního pysku kapra, ale nejsmrtelnější kombinaci dosáhnete při použití kousku smršťovačky nebo maskovacího rovnátka (Mouthsnagger),nejsmrtelnější kombinaci, jakou vůbec sestrojit lze.
Nepoužívejte je na vodách, které jsou plné vodních travin nebo vázek. Tento tvar háčků (známý i pod názvem Bent hook) působí při silovém zdolávání na pysk velkým tlakem. Ve vázkách nebo travinách použijte háčky s krátkým raménkem doplněné vlasovým rovnátkem. Tedy smršťovačkou nebo maskovacím červíkem – Mouthsnagger. Tím dosáhnete stejného efektu, aniž by jste působili příliš velkým tlakem na kaprův pysk. Dost těžko se najde nějaká další společnost  schopná vyvinout nový háček, který bude ještě lepší než háčky, které jsou v současné době k dostání. Další možná fáze by mohla být výroba ještě lehčích háčků s trvale ostrým hrotem a anti-reflexní povrchovou úpravou.   Popis: TOPlist 
Zdroj: překlad ze zahraničních publikací