Koncové udice,montáže a návazce podle Michala Kučery

28.12.2011 21:54

 

Koncové udice,montáže a návazce podle Michala Kučery

 

 Kombinovaný pop-up návazec
Tento návazec jsem začal používat teprve nedávno. Základem je fluocarbon, smyčkami připojený k velkému obratlíku a k malému spojovacímu obratlíku (na obrázku zakryt Heavy metalem). Vlas s boilie je uchycen přes o kroužek. Délka první části návazce 10-20cm, délka druhé 2-5cm.

 



Super man tis
Super man tis od Krystonu je vynikající návazec. Základem je tenká pletená šňůrka (něco jako Silkworm) potažená svlékacím obalem. Obal můžete sloupnout jen na části návazce (tak jak je to na snímku) nebo jej nechat celý tuhý. Je lepší ho trochu zatížit např. Heavy metalem, neboť jinak má tendenci se vznášet.



Pletený návazec (Shiva)
Pletený návazec používám velmi často. V poslední době jsem si oblíbil materiál Shiva od Carp Spirit, který je na obrázku. Délku pleteného návazce volím dle okolností, od 20 do 45cm. Většinou se jedná o předložení na dno nebo na panáčka, nejčastěji v nánosu ale i poblíž překážek.



Kombinovaný návazec
Kombinovaný návazec z nylonu a pavučiny Multi strand od Krystonu. Spojeno tzv. mokrým uzlem se čtyřmi oviny. Jedná se o návazec do těžkých vod na opatrné ryby, nejlépe na čisté dno. Nehodí se do vázek a nepoužívám ho ani v nánosu nebo poblíž travin.



Bezuzlové vázání háčku
Bezuzlové vázání je u mě standardem, nikoli však výhradností. U některých typů háčků jej naharzuji návazcovým rovnátkem nebo podporuji ztužením návazce. Vlas je přichycen gumičkou nebo ještě lépe O kroužkem, který klouže po raménku. Návazec vystupuje z přední strany očka, tedy směrem ke špičce.



Standardní montáž
Tuto montáž používám nejčastěji - na řekách, v běžných vzdálenostech, při nahazování a něikdy i při zavážení. Základem je Nashův bezpečnostní korálek nebo jiný podobný závěs. Šoková šňůra dle potřeby, obvykle zakončené šňůrou s olověným jádrem. Délka návazce dle situace.



Průběžná montáž

Základem je Nash Run rig weed, což je kompletní sada pro průběžnou montáž. AT hadička volně probíhá plastovým kroužkem a umožňuje tak co nejrychlejší indikaci záběru. Používám především v chladné vodě, na opatrné ryby nebo při nevýrazných záběrech.



Montáž pro vyvážení

Základem je obvykle ploché středem průběžné olůvko, občas používám i boční. Šokový návazec ze silného monofilu nebo pletené šňůry, někdy doplněný o šńůru s olověným jádrem. Obratlík vmáčknutý do zátěže, délka návazce závisí na víc okolnostech.



Montáž pro daleké nahazování
Kratší návazec, cca. 50cm trubička proti zamotání, která je nasazena do kónické spojky. Právě na ní je napevno nasazeno očko zátěže. Z druhé strany je do spojky vsazen obratlík. Zátěž nejlépe aerodynamického tvaru - kapka nebo hruška. A teď už zbývá jen se do toho pořádně opřít.